Boken Sailing in the Sun, med Lasse Dahllöf som huvudredaktör och Lasse Genberg som medredaktör, kom ut i oktober 2014. 120 matade sidor om s/v Flying Clippers sista färd till Västindien – för snart 60 år sedan. Pris: 230 kronor. Plus frakt.
Mejla din beställning till:
lars.dahllof@gmail.com
Här några röster om boken:
”Tack för boken, det blev som en för tidig julafton att läsa den(och titta på bilderna) en mängd av minnen dök upp. Med hjälp av boken kom jag på att mycket mera än vad jag själv trodde hade fastnat och bara en massa ljusa minnen! Ni ska en stor eloge för ert strålande arbete!”
”Många tack för den fina boken om FC !! Det är mycket roligt att läsa om och minnas tiden med FC. En härlig tid, när man väl lärt sej tåla sjön och hårt arbete. Jag har bara kommit en bit in, så jag har en hel del kvar. Tar lång tid för mej eftersom jag återupplever de olika händelserna som kommer upp och jag har då ingen brådska att gå vidare med någon större fart. Boken är nr 1 bland mina minnessaker från FC nu. Jag kommer nog att beställa fler ex om ett tag för två ex kommer att gå åt nu till julklappar till mina båda barn. Men jag återkommer senare. Tack än en gång till dej och de andra som gjort boken!! ”
”Tack för boken. Mycket intressant läsning och fina bilder. Ett super arbete.”
”I går eftermiddag anlände två paket med böcker till min postlåda. I natt läste jag ”Sailing In the Sun” från pärm till pärm. Jag vill gratulera Lasse för ett mycket bra arbete. Boken är bra och beskriver livet ombord på ett utomordentligt och levande sätt. ”
”Tack för boken. Jag har läst den med glädje. Du kan skicka en till. Tack.”
”Nu har jag läst boken 2 ggr och jag tycker den blir bättre för varje gång. En stor eloge för ditt arbete Lasse .”
”Många tack för boken, en på alla sätt förnämlig produkt med inte minst ett otroligt intressant bildmaterial. En resa i tiden man gärna återkommer till.”
”Någon bättre samlad minnesbok över Flying finns inte i marknaden.”
”Ni har fått ihop en fin liten betraktelse över era minnen. De blev uppenbarligen rejält blötlagda i slutet utanför Norge och Lasse Anderssons övningar i båtsmansstolen uppe vid toppmellanstaget var ju rent hissnande.”
” Som jag så ofta sagt och skrivit: När vi går, går en hel epok med oss. Vi var (blev) de sista segelutbildade sjömännen i svensk segelskeppshistoria. Just detta , att en epok tog slut i och med Flyings sorti, tycker jag är viktigt att lyfta fram i historieskrivningen”.
Fortfarande tveksam? Läs då Anders Öhmans anmälan av boken på hans blogg sjomanohman.blogspot.se!
Livet ombord på Flying Clipper del 1
Close to 60 years ago the Swedish sailing ship Flying Clipper set out on its last journey to the Caribbean with a crew of young men on their first meeting with sea and waves. Deckhand Calle Carlsson took this film clip, showing life on board. Work on board, on deck and high altitude in masts, crossing the Line ceremony, sailing in fair weather in the tropics and hard conditions in 12 Beaufort storm in the Northsea.
In october-november 2014 the book Sailing in the Sun, 112-114 pages, Swedish language, many pictures, with memories from this journey was published. Mail orders can be send to lars.dahllof@gmail.com. Price is 230 SEK + freight costs. Also available as e-book, e.g. on
http://addbooks.se/index.php?id_product=18346&controller=product&id_lang=4
Livet ombord på Flying Clipper del 2
För nästan 60 år sedan, 1957, seglade skolfartyget Flying Clipper på sin sista långfärd till Västindien, De här filmbilderna, tagna av maskineleven Göran Andersson, visar en del av livet ombord och iland för de 16-17-åriga eleverna i besättningen. Av 28 elever blev 11 sjökaptener och fyra sjöingenjörer. Bilderna togs i Ponta Delgada på Azorerna, där Flying Clipper efter ett par stormdygn på Atlanten, låg stormförtöjd bakom hamnens vågbrytare. Den blivande sjökaptenen Leif Pettersson splitsar vajer, Göran Andersson, blivande maskinchef, packar segel, besättningsmedlemmar på landpermis, Lasse Genberg, som också skulle bli sjökapten, kastar lasso, avfärden från Ponta Delgada, seglen sätts igen,rostknackning och målning.
Flying Clipper Bildspel
Bildspel från Flying Clippers sista färd till Västindien 1957-58. Fotograf och bildspelsproducent är Per-Olof Moen.
DEN SISTA FÄRDEN
På hösten 1957 seglade bramsegelskonerten Flying Clipper iväg på det som skulle bli fartygets allra sista färd över Atlanten till Västindien.
Ombord fanns 28 unga sjöbefälselever av vilka de flesta aldrig tidigare hade satt sin fot på ett fartygsdäck.
År 2012 sammanstrålade några av dessa elever, numera grånade pensionärer, till en återträff på Restaurang Frestelsen i Hjo. Under kvällen sa nån, inspirerad av de minnesbilder och historier som flödade runt bordet:
-Ska vi inte göra en liten skrift från resan att sätta i händerna på barn och barnbarn som undrar hur det var när farfar var ung…
Morgonen efter var väl idén inte sådär kristallklart självklar längre. Men sagt var sagt. Man satte igång. Till en början tveksamt. Sen med allt större entusiasm. Och med ökande ambitioner. Det fanns mycket att minnas och mycket att berätta.
Och det som började som en förflugen tanke om en enkel minnesskrift en blöt (nåja) afton på restaurang i Hjo blev till slut en hel bok på 120 sidor.
Boken heter Sailing in the Sun, en anspelning på Harry Belafontes sång ”Island in the Sun”, som lanserades i en film med samma namn just året 1957 och som spelades på plåtfat av lokala steel-band i alla hamnar i Västindien dit Flying anlände med sin unga besättning.
Boken innehåller berättelser och hågkomster av före detta elever ombord.
Kör så det ryker och så länge trasorna håller, tyckte den unga besättningen, när havet vågade och stormen ven.
De unga befälseleverna på Flying Clipper hade drömmar och förhoppningar om sjömanslivet. Blev det som de trodde det skulle bli? Vad tog de med sig av upplevelserna ombord och intrycken av världen utanför Folkhemssverige?
För många gick det enligt planer och förhoppningar. Av de 28 eleverna på Flying Clippers vinterresa 1957-58 blev elva sjökaptener och fyra sjöingenjörer. Några seglade livet ut, andra gick iland och valde andra yrkesbanor än sjömannens.
Oavsett vilket så kom tiden på Flying Clipper för många att ha stor betydelse för hur det sedan gick för dem i livet, framgår det. Upplevelserna, kamratskapet och känslan av att jobbet ombord betydde något, att man var någon, att man räknades, var erfarenheter som gav starka avtryck för framtiden.
Att som 32-årig befälhavare vara ansvarig inte bara för fartyget utan även för 28 unga killars och ett antal nästan lika unga befälskollegors väl och ve var ingen sinekur, framgår av kaptenens privata, aldrig tidigare publicerade dagboksanteckningar från färden.
I boken skildras Flying Clippers historia från början till slut. Den innehåller också en historisk tillbakablick över svenska lastförande skolskepp. I 100 års tid utbildades handelsflottans sjöbefäl på sådana. För trots att ångfartygen blev allt fler och segelfartygen allt färre ansåg man länge att riktiga sjökaptener och styrmän skulle ha rundat Kap Horn för segel…
Sailing in the Sun är en bok inte bara för de som eventuellt var med då det begav sig utan för alla med intresse av seglande skepp, sjöfart och Den Gamla Goda Tiden.
Bokens huvudredakör Lars Dahllöf som var maskinbefälselev på Flying Clipper 1957-58. Han kom att segla två år för om masten innan han gick iland och blev journalist i vecko- och fackpress.
Medredaktören Lasse Genberg var däcksbefälselev på Flying Clipper. Han hann avlägga sjökaptensexamen innan även han bytte yrkesinriktning och blev båtjournalist.